top of page

Д-р Калоян Методиев: Липсата на стабилност превръща България в Зимбабве, но в ЕС

Политическа глупост беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев от заседанието на парламента.

Това каза в предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев по повод острите реакции в парламента през седмицата и последвалата оставка на вече бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев.

Ето и цялото интервю на д-р Методиев пред "Фокус":

- Д-р Методиев, председателят на парламента подаде оставка, как ще коментирате въобще цялата се създала ситуация от миналата работна седмица, как се стигна дотук?

- Видяхме колко бързо може да се развиват политическите процеси, буквално за часове да се променя политическата ситуация. Отдавам го на това, че цялата конструкция у нас е изключително крехка.

- Грешка ли беше отстраняването на Корнелия Нинова и Антон Кутев? Димитър Главчев имаше ли основателна причина за отстраняването им?

- Повече от грешка, беше политическа глупост. Това беше една крайност, която не е присъща на българския парламентаризъм. Парламентът е за това да се дебатира, да се изразяват свободно мнения, да се отпушва напрежение, да се контролира и критикува правителството. Премиерът не е свещена крава, та да не може да се споменава името му. Събранието би трябвало да е най-демократичната институция в държавата, управляващите просто объркаха годината, международния контекст и човека начело на опозицията. Насажда се един страх в държавата и струва ми се, че с мерки тип Груевски няма да могат да управляват пълноценно. А точно по неговия път тръгнаха пък последните месеци. Ще им трябва силна воля, за да си ревизират кардинално подхода и да успокоят ситуацията. Струва ми се, че Главчев беше подведен от един общ хор с висока емоционалност.

- А от какво е възможно да е породена тази грешка според Вас?

- Това е процес, който върви през последните два месеца. Загуба на сетива на първо място от страна на управляващите. Пак казвам, не си конструираха правилно контекста, нямат лица и достатъчна компетентност да овладеят процесите. И не на последно място ми се струва, че в самата партия ГЕРБ вървят подводни течения, които все още не виждаме много ясно.

- Някакви вътрешни противоречия ли имате предвид?

- Така ми се струва, че вътре текат също процеси. Както се видя още за първи път много ясно по време на гласуването около оставката на хасковския депутат Делян Добрев.

- Видно е, че има остро противопоставяне на управляващи и опозиция, това ли е признакът за силна опозиция? Това, което видяхме през изминалата седмица, и не само.

- Не само, разбира се. Опозицията в лицето на БСП, е категорична и радикална, това вече е факт. От друга страна, управляващите имат кадрови дефицит на лица, които могат да водят нормално един политически процес, ситуацията в ГЕРБ и ето ви три фактора, които допринасят за структурирането на тези отношения.

- Кадрови дефицит в коя сфера?

- Ами в политическата. На хора, които да застанат начело, да водят политически процес, да представляват партията, да говорят, да взимат политически решения, да постигат баланси, да могат да ръководят институцията, ако щете, начело на която са, визирам не само Народното събрание, но и министерства, агенции и т.н.

- Въпросът ми беше дали визирате някой конкретен сектор?

- Конкретен, сега говорим за парламента. Виждате, че там се наследи една атмосфера на постоянни сблъсъци, на скандали, на липса на политически капацитет, на липса на резултатност по отношение на политиките в държавата. И сте стигна до израждане на институционалния дебат, до една размяна на реплики и до използване на антидемократични мерки, което е контрапродуктивно.

- В тази посока е следващият ми въпрос. БСП определиха наказанието на Главчев за Нинова и Кутев като своеобразна цензура. Пресилени ли са тези квалификации?

- То е повече от цензура. Глупост е, липса на връзка с реалностите както у нас, така и на европейско ниво. Виждате, че първата оценка дойде от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Опозиция се мачка с реални, приети от обществото резултати, икономически, социални, антикорупционни, а не с антидемократични мерки.

- Стига ли се до прекрачване на допустимата граница и от двете страни? Ако да, кой я пръв прекрачи – на добрия тон т.н.?

- Да, стигна се. И затова шестия месец падна председателят на парламента. И то без да са губили мнозинство, което даже се разраства от два до три и половина субекта. Антисистемното поведение не се приема добре нито вътре, нито навън. Странното в случая е, че „Атака“ се систематизира, а управляващите започнаха да се атакизират. И това не е само игра на думи. Поредицата от случки през тази есен го показват. А работата на опозицията е такава. Ние не можем да очакваме една опозиция да седи и пие кафе. Затова е избрана за опозиция, затова имаме демократичен модел, зададен в Конституцията на тази държава и сме членове на ЕС, където този модел се прилага, за да има управляващи и опозиция, за да има баланс. Работата на опозицията е да притиска управляващите.

- Добре, кой пръв прекрачи границата? ГЕРБ с тази реакция или от страната на БСП ги бяха провокирали?

- Е, не, не. Отговорността си е изцяло на ГЕРБ, те са управляващите, те са големите. Те са начело на държавата. Така че в случая могат да се сърдят единствено на себе си.

- Да разбирам, че можем да говорим за дестабилизация в българския парламент след всичко това?

- Можем. Реактивността на Борисов и готовността му да жертва всички около себе си овладя ситуацията, но всичко е само временно. Има-няма два месеца напуснаха депутати, един министър, шеф на парламента. Повече от динамично е.

- Ако излезем от конкретната ситуация, какво може да тушира напрежението и нападките в парламента? Постоянно има напрежение. Кой печели от това?

- В едно представително събрание трябва да има поне някакъв елит. Хора с добро възпитание, добри обноски, възрожденско поведение, благородство, политическа обща култура, идеи, европейска визия и т.н. Все дефицитни стоки, които не се раздават на входа на институцията или с фишовете за заплатите. Т.е. те са въпрос на среда, образование, натрупвания, и тия хора вече трябва да дебатират, политически и интелектуално, за да се създава някакво бъдеще на тая държава. Идваме пак до кадровия въпрос. Този, който трябва да спечели избирателите според мен, защото ако се интересува от политика, се вижда много добре в такива ситуации кой какво прави. После се ходи на избори.

- Какво се видя?

- Видя се, че това Народно събрание и начинът, по който то се управлява, не съвпада, не е равнозначно на думата елит. Не е полезно и в момента не носи на държавата никакъв позитив. Вече не говорим за политика тука. Аз не виждам визия за развитие на държавата, не виждам неща, които да ни изведат от това позорно място, на което сме се озовали. В българския случай не напрежението, а стабилността е мръсна дума в момента. Точно както Роберт Мугабе я употребява в Зимбабве. Въпреки че страната му изпадна в черна дупка спрямо всички останали свои съседи. С всички условности на сравнителния анализ ние сме нещо като Зимбабве в рамките на ЕС. Искам да кажа, че стабилността понякога може да е смъртоносна.

- Добре, нашите избиратели какво виждат – постоянни нападки, взаимни обвинения? Избирателите и като цяло тези, които гласуват.

- Това виждат. Това се вижда в момента, от начало до край – негативно. Не виждам нищо положително.

- Какъв е изходът?

- Изходът е, пак казвам, намиране на подходящите хора, на стойностни лица, които да дадат някаква визия за страната. Сега дали ще дойде това през пречистване на самите партии, ако могат да го направят, да се самореформират, или ще дойдат през избори и рекрутиране на нови хора, това вече е въпрос на следващите 10-12 месеца, през които тази ситуация, която наблюдаваме в момента, ще се развива. Ще се върви или към избори, или към по-висока конфронтационност. Но ситуацията е такава, че предполага промени.

- Неминуемо изниква въпросът как всичко това ще се отрази на председателството на страната ни и дали ще продължат и по време на нещо – Вашата прогноза?

- Възможно е да има ефект, но по-скоро самата организация ще е детонатор проблемите. Това председателство тръгна накриво и ще е цяло чудо, ако мине без големи гафове, скандали и сътресения. Предполагам, че опозицията ще използва ситуацията и всеки конкретен случай. И за да завърша, т.е., първо, ще председателстваме под вътрешна лупа и, второ, ще председателстваме под външен мониторинг на ЕС, което е прецедент за Съюза и което бих нарекъл изключително унизително.


Последни публикации
bottom of page