top of page

Таня Джоева: Антон Тодоров подаде оставка твърде късно. Името му наистина стана етикет на ГЕРБ


„Заради опитите моята реплика да бъде превърната в етикет на партията, от която съм избран, на нейния лидер и милионите хора, гласували за нея, моля да приемете оставката ми като народен представител.“ Това написа Антон Тодоров във фейсбук и новината за подадената оставка се разпространи като мълния. Лошото е, че както се пееше в едни шлагер „ти закъсня ужасно, ужасно закъсня.“

Цели 72 часа бяха необходими на политолога да стигне до извода, че единственият изход от ситуацията, която сам създаде в петъчния ефир на „Нова телевизия“, е да се оттегли като народен представител, избран с листата на ГЕРБ.

През тези 72 часа обаче не просто Антон Тодоров, но и управляващата партия станаха обект на остра критика, на осмиване и на широко недоволство. Името му наистина стана етикет на ГЕРБ. От това закъснение ГЕРБ понесе огромни щети. Партията попадна в спирала от грешки, от които не успява да се измъкне. От Асоциацията на европейските журналисти – България призоваха ГЕРБ още в петък да свали доверието си от депутатата Тодоров. ГЕРБ обаче предпочетоха да пуснат лаконична позиция, според която партията „винаги е защитавала свободата на медиите“, че „свободната журналистика има правото да пита“, че „за нас няма лоши и неудобни въпроси, а неточни отговори“ и че изказаните тези от народния представител Антон Тодоров са „негово лично мнение“. Никъде в това прессъобщение няма думички като „осъждаме“, „сваляме политическото си доверие“ или „оставка“. Самият Тодоров също се полуизвини. Другояче казано, извини се, но бил разбран погрешно. Оттам нататък редица водещи лица на ГЕРБ разпространиха чрез медиите опорните точки, че репликите на Тодоров били неуместни, но той се извинил, че страницата е затворена, че на Тодоров му се било събрало много (заради Комисията по досиетата) и прочее, и прочее. По повод на последното извинително обяснение телевизионна водеща уместно попита: „Като му се е събрало много психическо напрежение, защо не го оставихте да почива, а се разхожда по медиите?“ (Тук мога само да допълня, че, честно казано, и на журналистите им се събрало твърде много! При това отдавна.)

Страницата с Антон Тодоров наистина щеше да бъде затворена, ако след безпрецедентния гаф да заплашва съвсем открито, в ефир, със странно доволна усмивка, той беше подал оставката си като депутат. Незабавно. Скандалът обаче се разви по всички правила на един скандал, повличайки и ГЕРБ. Който не беше разбрал автор на коя книга е Антон Тодоров, вече разбра. Който беше забравил случая „Жотева“, успя да си го припомни. Който е бил на работа по време на участието му, изгледа видеото. Като прибавим поведението на вицепремиера Валери Симеонов пред същата телевизия, със същите „шегички“, скандалът на практика засегна цялата власт и всички управляващи – и ГЕРБ, и „Обединените патриоти“, и правителството, чиято информационна служба разпространи ултиматума на вицепремиера. Тоест протестът, който АЕЖ свиква в сряда, е насочен не срещу Тодоров или Симеонов, а в защита на свободата на словото от посегателствата на властта в България. В опитите да се замаже гафа на Тодоров се стигна дотам финансовият министър Владислав Горанов да сподели днес следното: „В българския парламент има хора с обвинения, които стоят, ние говорим дали острият език и неуместните шеги на Тодоров трябва да го извадят от политиката. Дайте да се държим сериозно.“ Смятате ли, че след тези думи доверието към българския парламент, на който му предстои, впрочем, да гласува бюджет, ще скочи рязко нагоре? Мисля, че по-скоро ще падне рязко надолу. Съвсем сериозно. Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова също не намери осъдителни думи за Тодоров днес. Тя каза: „Антон Тодоров остава част от нашата парламентарна група. Всеки депутат носи отговорност за това какво изразява като мнение или позиция. Смятам, че той е един от цветистите ни депутати.“ Е, цветистият депутат я опроверга само няколко часа по-късно. Очевидно, той няма да остане част от парламентарната група на ГЕРБ. Освен ако? Освен ако парламентарната група на ГЕРБ не се строи зад Тодоров, както се случи при казуса Делян Добрев. Честно казано, подобен развой ми се струва шега. Засега...

Макар че подаде оставка, следва ясно да се каже, че Антон Тодоров, който редовно размахва папки в ефир, сипе обиди, безпардонно руши доверието в институциите с намеци и квалификации, няма място нито в медиите, нито в парламента, нито в политиката. Точка.


Последни публикации
bottom of page