top of page

Национална кампания: „Аз снимам моята България“

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева награди всички отличени от фотоконкурса „Аз снимам моята България“. Това се случи по време на откриването на изложба в Народното събрание с 30-те най-добри снимки, получени по време на националната кампания, която продължи три месеца.

„Моето лично благодаря на всички вас. Благодаря на творците – тази дума не е прекалена, защото имате тези искрица в себе си. Благодаря на родителите на тези деца, защото всеки талант се нуждае от окуражаване. А, когато си дете, това окуражаване е нормално да дойди от вкъщи или от училище. Това е една платформа, на която вие артистите, творците можете да се изявите. Прекрасни сте, много талантливи, много вълнуващи.“ С тези емоционални думи г-жа Кунева се обърна към всички ученици и родители - гости на изложбата.

„Когато решихме да направим този конкурс, бяхме водени от две идеи – да даем възможност на децата да изявят своите творчески възможности и да покажат своето отношение към родината. Вие мното ни затруднихте със своя префесионализъм във вашите снимки. Благодаря ви за това. Пожелавам ви да гледате на родината с обич, да гледате на историята с преклонение, да гледате към бъдещето, стъпвайки на всички тези неща, които сме постигнали в миналато.“ Това каза по време на откриването изпълнителният директор на Института за стратегии и анализи Валерия Велева.

Вицепремиерът г-жа Кунева се обърна с респект към авторите на снимките като посочи, че не е въпрос само на техниката, която дава инструмента, за да изявят те душата си. „В творбите има чувство, има патос, има емоция, което означава, че правите изкуство. А щом правите изкуство, значи правите онази най-ценна част от живота, която ни помага да видим бъдещето и да успеем да направим най-доброто от всеки ден, в който сме ангажиране. Във вашите работи има обич към страната, към местата, където сте отраснали или отишли. Благодаря ви, че имате очи към красивото“, каза още Меглена Кунева.

Тя отправи към участниците и покана, свързана с българското председателство на Европейския съюз през 2018 г. Фотографията има огромно поле за изява и според нея би било чудесно да се направи хубава галерия – в интернет или наживо, защото фотографията е голямо изкуство. „И през вашите очи повече хора ще разберат какво мисли вашето поколение. Защото погледът на вашето поколение е този, който дава оптимизъм на моето“, бяха думите, с които тя благодари на децата, дошли от цялата страна, за да участват в откриването на изложбата с техни снимки.

Всеки отличен ученик получи лично наградата си от министъра на образованието и науката и показа своята снимка. Участници, родители и организатори не скриха емоцията си от преживяното, следваха много снимки и най-важното усмивки по лицата.

Националната кампания продължи три месеца, като се проведе от 22 януари до 22 април. Организатори на конкурса бяха Министерството на науката и образованието и Институтът за стратегии и анализи. Конкурсът се проведе в две възрастови групи – от 5-и до 8-и клас, и от 9-и до 12-и клас. Снимки се изпращаха в три категории – история, празници и природа.

Ето и шестимата победители, които ще отидат до Брюксел – там същата изложба ще бъде представена в Европейския парламент на 24 май със съдействието на най-младия евродепутат Момчил Неков: Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов, Димитър Славов, Александра Караджова, Дана Цветкова, Калин Тодоров.

Имената на всички отличени 30 снимки от конкурса по възрастови групи и категории са:

Възрастова група 5-8 клас Категория „История“ Андрей Андреев Бачийски Христо Бориславов Борисов Габор Барки Емилия Цекова Валентин Крумов Томов Категория „Празници“ Димитър Тодоров Бойкинов Стефан Бориславов Борисов Ива Ивелинова Георгиева Милена Стаменова Радева Михаил Маринчешки Категория „Природа“ Димитър Славов Виолин Цветомиров Митев Дерия Тунджай Кадир Желислав Николаев Боян Драгомиров Драгомиров Възрастова група 9-12 клас Категория „История“ Александра Манева Караджова Даниела Тодорова Кънчева Георги Димитров Генков Елица Атанасова Аргирова Виктория Мартинова Канева Категория „Празници“ Дана Цветкова Ахмед Сунай Емин Димитър Иванов Димитров Светлозар Канев Иванка Руснакова Категория „Природа“ Калин Тодоров Тодоров Карина Вутова Алия Димитрова Казанджиева Даниел Лъчезаров Рашков Божана Сурдолова

Шестимата победители в конкурса „Аз снимам моята България” на Института за стратегии и анализи и Министерството на образованието и науката пристигнаха на територията на Брюксел. Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов, Димитър Славов, Александра Караджова, Дана Цветкова, Калин Тодоров ще преживеят незабравими емоции в столицата на Обединена Европа. Привилегията да посетят Белгия получиха още четирима участници, избрани лично от най-младия български евродепутат Момчил Неков – Ахмед Сунай Емин, Даниела Кънчева, Димитър Димитров и Габор Барки. В първия ден от посещението си децата посетиха Европарламента и се запознаха с работата му. Видяха пленарната зала, в която евродепутатите гласуват. Домакинът Момчил Неков разказа за работата си и се запозна с победителите в конкурса. Утре, 24.май, Ден на славянската писменост и култура, в Европарламента ще бъде открита идентична изложба с тази, реализирана в Народното събрание у нас. На утрешния празничен ден победителите, както и делегация от видни гости от България, ще присъстват на конференция „Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на общата европейска идентичност”. В програмата е включена и прожекция на филма „Светият град – Асеновград” на Ангел Бончев. Последващото събитие е откриване на фотоизложбата „България през моите очи”, където пред международна публика ще бъдат представени 30-те отличени снимки от фотоконкурса. Националната кампания продължи три месеца, като се проведе от 22 януари до 22 април. Организатори на конкурса бяха Министерството на науката и образованието и Институтът за стратегии и анализи. Конкурсът се проведе в две възрастови групи – от 5-и до 8-и клас, и от 9-и до 12-и клас. Снимки се изпращаха в три категории – история, празници и природа.


Последни публикации
bottom of page