top of page

Национална кампания „Храната – път към здравето“

Информацията ни залива отвсякъде и е много трудно да се ориентираме при избора на хранителни продукти, които се вписват в здравословния начин на живот. В същото време зачестяват болести като затлъстяване, хипертония, ранен диабет.

Затова Институтът за стратегии и анализи заедно с браншови организации от хранителната индустрия започват мащабна информационна кампания „Храната – път към здравето“, която чрез възпитание и образование ще налага принципите на здравословното хранене у нас.

Стартът ще бъде даден днес, 12 ноември от 14 часа в зала „Витоша“ на Интер Експо Център по време на конференцията „Знанието е първата крачка към здравословното хранене“.

Съмишленици на мащабната кампания са Съюзът на хранителната промишленост, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Асоциацията на месопреработвателите в България, Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци, Сдружението за модерна търговия.

Целта на кампанията е да се даде максимално широка, достъпна и изцяло достоверна информация за полезните за здравето храни, и за правилния начин на хранене.

Лица на кампанията са четирикратният олимпийски медалист Йордан Йовчев, артистите Луиза Григорова и Ненчо Балабанов, Мерлин Арнаудова, балканска шампионка по бодифитнес, певецът Криско.

В дискусията ще се включат Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, проф. д-р Божидар Попов, председател на Българско дружество по хранене и диетика, проф. д-р Светослав Ханджиев, председател на Българска асоциация за изследване на затлъстяването,

Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, Ели Герганова, председател на борда на Националния съвет за саморегулация, Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, д-р Силвия Паскалева, Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката.

Зад каузата на Националната кампания „Храната – път към здравето“ на 12 ноември ще застанат още Мая Манолова, омбудсман на Република България, Красен Кралев, министър на младежка и спорта, проф. Тодор Танев, министър на образованието, Цветан Димитров – заместник министър на земеделието и храните, д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българска агенция по безопасност на храните.

Наши медийни партньори са: Българско национално радио, Българска национална телевизия, Канал 3, Агенция Фокус, Агенция БГНЕС, Вестник „Стандарт“, Българска телеграфна агенция.


Последни публикации
bottom of page